Van Bommel krijgt Lozano-miljoenen, maar wie gaat hij kopen?

0
279

Met de aanstaande verkoop van Hirving Lozano aan Napoli slaat PSV hoogstwaarschijnlijk een niet eerder in Eindhoven vertoonde financiële slag met een uitgaande transfer. Er is dus genoeg slagkracht voor versterkingen, maar in hoeverre is dat ook nodig?

“We kunnen wel wat meer ervaring gebruiken. Met eventuele inkomsten uit transfers, gaan we zeker wat doen”, zei PSV-trainer Mark van Bommel eerder en daarmee gaf hij aan dat PSV nog naar vers bloed aan het zoeken is.

Het spel van de Eindhovenaren in de eerste weken van het seizoen houdt nog niet over. De uitschakeling in de voorronde van de Champions League door FC Basel was al een teken aan de wand. Moeizame wedstrijden tegen FC Twente, FK Haugesund en ADO Den Haag volgden, waarbij het zelfvertrouwen bij PSV per wedstrijd leek te slinken.

Ritsu Doan, Gyrano Kerk of Calvin Stengs. Het zijn allemaal type spelers die PSV van een impuls zouden kunnen voorzien, maar welke aankoop is realistisch en tegen welke prijs?

Verslaggever Joep Schreuder vindt dat de selectie van Van Bommel sowieso vers bloed nodig heeft. “Laat ik een metafoor gebruiken: dit PSV heeft voldoende buskruit in de ploeg, maar mist een aansteker om de boel te laten ontploffen.”

Drie opties

Er zijn volgens Schreuder drie opties voor Van Bommel. “Er kan een vervanger voor Lozano komen, maar die is moeilijk te vinden. Krijgen ze misschien nog een verrassing uit Zuid-Amerika?”, legt hij voor.

“Of kiest PSV voor een targetman zoals Luuk de Jong of Bas Dost? Dat zou wel betekenen dat de vleugels weer wijd en sterk bezet moeten worden en dat de speelwijze anders wordt. Ik vermoed dat Van Bommel dat niet wil.”

“En de derde mogelijkheid, en daar zou ik voor kiezen, is een nieuwe middenvelder halen. PSV zoekt juist een middenvelder om de aanval te bedienen. Ze hebben nu Mohamed Ihattaren, maar die moet nog groeien.”

Voetbalverslaggever Jeroen Stekelenburg geeft aan dat Van Bommel zelf heeft gezegd dat hij voorin versterking wil. “Ze zoeken iemand met ervaring. Steven Berghuis van Feyenoord zou een geweldige aanwinst voor PSV zijn geweest. Of zelfs iemand als Martin Ødegaard, die in Nederland al zo’n tachtig wedstrijden heeft gespeeld. Maar goed, die is naar Spanje vertrokken.”

‘Doan vind ik geen goed plan’

De afgelopen weken ging de naam van de Japanner Ritsu Doan rond als mogelijke versterking. De speler van FC Groningen zou het Eindhovense middenveld van een creatieve impuls kunnen voorzien. “Ik vind Doan geen goed plan. Naar mijn idee is hij te duur en niet de speler die ze sterker gaat maken”, zegt Stekelenburg.

Maar wie dan wel? “Ze zullen met een speler komen van wie wij de naam nu nog niet kennen. Misschien een speler uit Zuid-Amerika, maar ik zie zelf op dit moment geen speler van wie ik denk: die moet PSV hebben. Ze gaan ook niet het hele bedrag van de Lozano-transfer uitgeven. Ik denk niet dat ze meer dan 15 miljoen voor een speler zullen betalen.”

Arno Vermeulen, chef voetbal bij de NOS, is van mening dat PSV op dit moment de transfermarkt niet op hoeft. “Volgens mij heeft Van Bommel al een prima selectie. Daarmee moet PSV maar eens gaan presteren”, vindt hij.

“En als je realistisch bent: kampioen worden ze waarschijnlijk toch niet. Dan kan je beter de jeugd een kans geven, spelers als Cody Gakpo en Ihattaren, en alvast naar volgend seizoen kijken.”

Vermeulen: ‘Doan heeft bijzondere kwaliteiten’

De voetbalcommentator ziet de mogelijke komst van Doan, in tegenstelling tot Stekelenburg, wel zitten. “Hij heeft bijzondere kwaliteiten: een uitstekende techniek, kan wat creëren. En in een beter elftal kan hij meer goals maken dan bij Groningen.”

“Hij zorgt voor creativiteit op het middenveld en hij kan ook op de flank spelen. Verder lopen er volgens mij geen spelers in de eredivisie die PSV direct sterker maken.”

Volgens Vermeulen scoort PSV te moeizaam, ondanks de goede, jonge aanvallers. “Het zijn geen killers. Als je daarnaar zoekt, zou je kunnen uitkomen bij Wilfried Bony. Dat is een echte spits. Balvast, fysiek sterk en hij maakt goals. Bovendien kent hij de eredivisie en brengt hij routine. En hij is transfervrij.”

Bron: nos.nl