Van der Poel boekt vierde wereldbekerzege van het seizoen

0
126

Mathieu van der Poel heeft zijn dertiende veldritzege van het seizoen binnen. De wereldkampioen toonde zich in Heusden-Zolder de sterkste in de zevende wereldbekerkoers van de lopende reeks die negen wedstrijden telt.

Op zes seconden achter de Nederlander, die de eerste wereldbekers aan zich voorbij had laten gaan en nu vier uit vier heeft gescoord, eindigde de Belg Laurens Sweeck als tweede. Hij liet zijn landgenoten Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout in de sprint achter zich.

Pijnlijke ribben

Toon Aerts ging ondanks zijn afgelopen zondag in de modder van Namen opgelopen kwetsuur – een val in de slotfase moest hij bekopen met vier pijnlijke ribben, waarvan er twee zelfs gebroken waren – toch van start. De leider in de wereldbekerstand hoopte met een stevig ingepakt bovenlichaam de schade in het klassement zo veel mogelijk te kunnen beperken.

De onfortuinlijke Belg kwam echter in de eerste bocht al in botsing met Zdenek Stybar en verloor meteen veel terrein. Gedurende de wedstrijd schoof hij, aanvankelijk mede dankzij de hulp van ‘zondaar’ Stybar, langzaam maar zeker op naar voren. Een topklassering zat er echter niet meer in.

Grote groep

De eerste ronden bepaalde een grote groep het tempo, maar in de derde van negen nam Van der Poel het heft in handen. Een plotse versnelling was voldoende om solo aan de leiding te komen en de eerste achtervolgers op een dikke tien seconden achterstand te zetten. Die marge kwam in het restant van de wedstrijd niet meer in gevaar.

“Ik was een beetje verrast dat ik bij mijn eerste poging om weg te komen, al direct los was”, reageerde Van der Poel na afloop. “Normaal gesproken is het hier altijd moeilijk om een gat te slaan, maar dit keer was het niet zo moeilijk om m’n voorsprong vast te houden”, aldus de Sportman van het Jaar.

Aerts behoudt leiding

Achter de andermaal superieure Van der Poel finishten nog drie Nederlanders bij de eerste tien: Corné van Kessel (zesde), Joris Nieuwenhuis (achtste) en Lars van der Haar (negende).

Aerts moest een dikke minuut toegeven op Van der Poel, maar deed dat wel op een knappe veertiende plaats, net achter zijn landgenoot en grootste wereldbekerconcurrent Eli Iserbyt. Aerts behield dan ook de leiding in het klassement. Vanthourenhout verdrong Iserbyt van de tweede plaats.

Bron: nos.nl