Van der Poel komt hard ten val in door Cees Bol gewonnen Nokere Koerse

0
358

De Nederlandse Sunweb-renner Cees Bol is winnaar geworden van de 73ste editie van Nokere Koerse. De eindsprint van de koers werd overschaduwd door een zware valpartij, waarbij Mathieu van der Poel het voornaamste slachtoffer was.

Van der Poel ging op zo’n 400 meter van de finish hard onderuit en werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek de schade naar omstandigheden mee te vallen: Van der Poel heeft niets gebroken en liep alleen kneuzingen en schaafwonden op. Volgens zijn Corendon-ploeg kan Van der Poel zijn programma op de weg afwerken zoals gepland.

Van der Poel liet zich tijdens de koers al een aantal keer goed van voren zien en de Corendon-renner leek ook voor de zege te gaan sprinten. Na zijn harde val op de kasseien reed er ook nog een andere renner bovenop de Nederlands kampioen op de weg.

Bol wint

De sprint op de Nokereberg na 195,6 kilometer werd gewonnen door Bol, voor de Duitser Pascal Ackermann. In de chaotische race, met veel valpartijen, kwam na 25 kilometer een einde aan een vlucht van vijf man. In de sprint werd Bol goed geholpen, waarna hij zijn ploeg de eerste zege van 2019 schonk.

Het is voor de 23-jarige Bol zijn vierde zege als profrenner. In 2016 won hij Olympia’s Tour en vorig jaar de Flèche Ardennaise en de vijfde etappe in de Ronde van Bretagne.

Bol is de tiende Nederlander die Nokere Koerse wint. Onder anderen Wim van Est, Gerrie Knetemann en Jeroen Blijlevens gingen hem voor. Vorig jaar was Fabio Jakobsen nog de winnaar.

Wiebes wint bij vrouwen

Lorena Wiebes gaat de boeken in als de eerste winnares van Nokere Koerse. De 20-jarige Nederlandse renster van Parkhotel Valkenburg won na 121,6 kilometer de sprint op de Nokereberg en schreef zo de eerste editie voor vrouwen van de Belgische koers op haar naam.

Wiebes sprintte bergop haar concurrenten uit het wiel en had een kleine voorsprong op de Duitse Lisa Klein en de Belgische Lotte Kopecky. Amy Piete rs eindigde als vierde.

Bron: nos.nl