Van der Poel wint heroïsch moddergevecht op de citadel van Namen

0
177

Mathieu van der Poel is ook in zijn derde wereldbekerwedstrijd dit seizoen ongeslagen gebleven.

In de door regen, blubber en vrieskou geteisterde loodzware Citadelcross in Namen leek Van der Poel geklopt te worden door Toon Aerts, die hem vorige week in Ronse zijn eerste nederlaag dit veldritseizoen toebracht.

Na een miraculeuze achtervolging en een valpartij van Aerts in de slotfase ging Van der Poel toch juichend over de streep.

“Het komt een keer in de tien jaar voor dat ik het zo koud heb gehad tijdens een wedstrijd”, verwoordde Van der Poel zijn gevoel na de wedstrijd. “Het was helemaal niet gemakkelijk. Ik moest blijven knokken en dat loont. En ik heb toch ook wel genoten.”

Bekijk hieronder interviews met Mathieu van der Poel en nummer drie Corné van Kessel na afloop.

Het is de twaalfde zege in dertien veldritten dit seizoen voor Van der Poel. Aerts eindigde nog wel als tweede, voor zijn ploeggenoot Corné van Kessel.

Zwaar, zwaarder, zwaarst

Het parcours in Namen wordt vanwege de hoogteverschillen en technische passages al jaren tot de zwaarste wedstrijden op de veldritkalender gerekend. Toch had parcoursbouwer en oud-wereldkampioen Erwin Vervecken een met zandzakken afgedekte afdaling naar een met kasseien geplaveide muur toegevoegd.

Tot ongenoegen van oud-veldrijder, parcoursbouwer en beroemde vader, Adrie van der Poel.

De overvloedige regenval van de afgelopen dagen maakten die blubberige passage bijna onneembaar en ook op de glibberige afdalingen regende het valpartijen.

Aerts en Van der Poel trokken zich daar niets van aan. Van der Poel sloeg een gaatje, maar zag Aerts erop en erover komen na een lekke band bij de Nederlander. Na mechanisch malheur bij Aerts een ronde later sloot Van der Poel weer aan.

Kopje onder in de blubber

Terwijl Aerts en Van der Poel voorin hun strijd voerden, knokte de rest van het veld tegen de elementen. Zo gingen meerdere veldrijders kopje onder in de smurrie, die steeds dieper werd aan de voet van de kasseienstrook.

Eli Iserbyt was een van de voornaamste slachtoffers van de barre omstandigheden. onderkoeld afgevoerd. De winnaar van de eerste drie wereldbekerwedstrijden werd onderkoeld afgevoerd en raakte zo de leiding kwijt in het klassement van de wereldbeker.

Ook Van der Poel leek aan het einde van de zesde ronde geklopt. De wereldkampioen kampte opnieuw met een lekke band, moest Aerts laten gaan en die reed ijzersterk door.

Hoofdschuddend moest Van der Poel in korte tijd een verschil van bijna 20 seconden toestaan.

Miraculeuze comeback, Aerts languit in het slijk

Toch kwam Van der Poel na een goede afdaling vol risico’s een ronde voor het einde weer terug in het wiel van Aerts. De Belgisch kampioen oogde vermoeid, maakte een paar slippertjes en viel in de afdaling languit in het slijk. Daarbij bezeerde hij zijn ribben.

Ook Tom Pidcock, de Britse nummer drie, ging stevig onderuit en vervolgde zijn weg te voet. Zo kon Corné van Kessel, achter Van der Poel en Aerts, zijn sterke wedstrijd bekronen met een podiumplaats.

Trillend van de kou namen de drie hoofdrolspelers hun prijzen in ontvangst.

Aerts nieuwe klassementsleider

Aerts neemt de leiding in het wereldbekerklassement over van Iserbyt. Van der Poel miste de eerste twee veldritten dit seizoen en klimt na zijn derde wereldbekerzege van de 17de naar de negende plaats in het klassement.

Woensdag werd de afwezige Mathieu van der Poel bij het NOS/NOC*NSF Sportgala verkozen tot Sportman van het Jaar. Voorafgaand aan de wereldbekercross in Namen ontving hij de Jaap Eden-trofee uit handen van NOS-commentator Jeroen Koster.

Bron: nos.nl