Van Dijk ‘intens blij’ met tweede wereldtitel tijdrijden: ‘Voor mij het ultieme’

0
20

Het WK-parcours was haar op het lijf geschreven en ze gold als een van de favorieten, toch kon Ellen van Dijk vlak na het winnen van de wereldtitel tijdrijden het nog niet helemaal geloven.

“Ik wist niet dat ik zo emotioneel zou worden”, was de eerste reactie van Van Dijk nadat duidelijk was dat ze voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioen tijdrijden was geworden. De eerste keer dat ze de wereldtitel greep, was in 2013.

“Het voelt dit keer wel anders dan in 2013. Toen was ik de topfavoriet en maakte ik het waar. Dat was fantastisch, maar daarna was het moeilijk om het waar te blijven maken. Ik denk dat ik er nu veel harder van kan genieten. Toen voelde ik de druk dat ik het moest blijven laten zien, nu weet ik niet hoe lang ik nog doorga met fietsen.”

Passie voor tijdrijden

“Tijdrijden is voor mij gewoon het mooiste dat er is”, legt de 34-jarige Nederlandse uit. “Het is misschien niet de hoogst aangeschreven discipline, maar ik vind dit zo’n prachtig onderdeel en ik heb er zo veel passie voor. Dit was voor mij het ultieme, om nog een keer te winnen. Het is een droom die uitkomt. Ik ben er intens blij mee.”

Van Dijk begon optimaal voorbereid aan de tijdrit en voelde dat een plaats in de topdrie erin zat. “Ik heb hier heel hard naartoe getraind, heb er alles aan gedaan. En op het laatst heb ik erop vertrouwd dat het genoeg was. Een podiumplaats had ik wel verwacht, maar Reusser was de afgelopen twee weken sterker.”

Marlen Reusser was Van Dijk elke keer te snel af in tijdritten en ook op het WK leek het goud lange tijd naar de Zwitserse te gaan. Van Dijk zag het allemaal aan vanuit de hotseat. “Dat was zenuwslopend. Reusser had snellere tussentijden, dus ik dacht dat ze ook aan de finish sneller zou zijn. Maar uiteindelijk verliest ze nog op het einde.”

Van Vleuten pakt brons

Van Dijk zag ook dat Annemiek van Vleuten aan de finish langzamer was. Van Vleuten eindigde als derde en pakte het brons. “Ik heb echt gewoon een supergoede tijdrit gereden en daar hoort op dit parcours de derde plek bij”, relativeert Van Vleuten. “Ik denk dat ik heel tevreden moet zijn. Op dit parcours zijn er twee rensters beter. Ellen heeft heel verdiend gewonnen.”

Helemaal vlekkeloos ging het echter niet voor Van Vleuten, die in Tokio olympisch kampioen werd. “Ik had na de eerste bocht al geen communicatie meer. Daarom ben ik ook blij dat het verschil 24 seconden was en niet 1 of 2, want dan had de communicatie wel echt een verschil kunnen maken.”

Gemengde ploegentijdrit

Over twee dagen moeten Van Dijk en Van Vleuten alweer aan de bak, bij de gemengde ploegentijdrit. “We gaan vrolijk verder”, aldus Van Dijk, die ook op dat onderdeel de wereldtitel niet onmogelijk acht. “Waarom niet, nu we er toch zijn…”

Bij de gemengde estafette vormen Van Dijk en Van Vleuten een team met Riejanne Markus, Bauke Mollema, Jos van Emden en Koen Bouwman.

Bron: nos.nl