Van Vleuten slaat toe in koninginnenrit Vuelta en verovert rode leiderstrui

0
25

Annemiek van Vleuten heeft in de Vuelta voor vrouwen gedaan wat ze beloofd had: ze won de tweede etappe, met vijf pittige beklimmingen, met groot vertoon van macht en nam de leiderstrui over van de Italiaanse Elisa Longo Borghini.

Van Vleuten kwam solo over de finish in de rit over 106 kilometer door Cantabrië. “De tweede etappe is de zwaarste van deze Vuelta”, zei Van Vleuten voor de start van de Ronde van Spanje. “Als ik voor het algemeen klassement wil gaan, moet ik in die etappe toeslaan.” En zo geschiedde.

Lucinda Brand en de Australische Sarah Roy gingen vroeg op avontuur en Brand hield aan hun vlucht de bergtrui over. Aan de voet van de voorlaatste klim, op 31 kilometer van de meet, rekende het Movistar van Van Vleuten hen in, waarna de Nederlandse kopvrouw direct aanviel.

Demi Vollering, Longo Borghini, Liane Lippert en Mavi García konden Van Vleuten nog even volgen, maar de winnares van de Giro en Tour loste hen snel.

Op 2.16 kwamen Longo Borghini en Vollering als tweede en derde over de finish.

Trilogie in zicht

In het algemeen klassement heeft Van Vleuten een voorsprong van 1.55 op Longo Borghini en 2.24 op Vollering. Er volgen nog drie etappes, maar Van Vleuten lijkt al een voorschot te hebben genomen op haar mogelijke unieke trilogie van de roze, gele en rode trui in één seizoen.

Bron: nos.nl