Van Wolfswinkel terug na hersenoperatie: ‘Had meer lading dan mijn debuut’

0
76

Hij noemt het een lange weg van onzekerheid. Ricky van Wolfswinkel maakte zaterdag in het uitduel met FC Zürich zijn rentree voor FC Basel. En dan te bedenken dat hij in augustus een hersenoperatie onderging.

De oud-spits van Vitesse en FC Utrecht wist lange tijd niet of hij ooit nog wel kon voetballen, maar aan die onzekerheid is nu een eind gekomen.

Lange weg van onzekerheid

Na afloop gaf Van Wolfswinkel toe dat hij emotioneel was. Hij stond weer op het veld. “Dit was speciaal. Het had nog meer lading dan mijn debuut. Het was een lange weg van onzekerheid”, zegt Van Wolfswinkel in NOS Langs de Lijn.

Halverwege augustus vorig jaar werd bij Van Wolfswinkel een aneurysma in zijn hersenen geconstateerd, een uitstulping of verwijding in een bloedvat. Hij moest onder het mes en wachtte een lange revalidatie. Er werd in eerste instantie zelfs gedacht aan een half jaar tot een jaar. Maar afgelopen week trainde hij al volledig mee.

“De trainer twijfelde zelfs of hij me in de basis zou zetten. Ik wist dus wel dat ik zou invallen. Al ben ik de laatste dagen pas echt de duels aangegaan en heb ik weer gekopt. Ik kreeg kippenvel. De weg van onzekerheid, dat was het zwaarste. En dan komt groen licht. Dat moment was niet te beschrijven.”

De 31-jarige Van Wolfswinkel laat weten dat hij niet bang is om te koppen. “Eigenlijk niet. Ik vertrouw de mensen die me behandeld hebben. Ik hoef nergens aan te denken. Als het anders blijkt, zien we het wel.”

“Komende zomer heb ik een check. Deze periode is afgesloten, ik hoef er niet meer aan te denken. De woorden van de dokter waren het mooist: ‘Vergeet het’.”

Die angst ging niet zomaar voorbij, zegt Van Wolfswinkel. “Voor de training heb ik een beetje gekopt voor het gevoel. Het eerste partijtje dat ik meedeed wonnen we met 2-0. Ik scoorde twee keer, de eerste met een kopbal. Toen was de angst weg.”

“Wel heb ik de laatste weken met een ‘Petr Cech-helm’ getraind”, doelt de spits op de helm die de voormalig topdoelman droeg sinds hij een schedelbasisfractuur had opgelopen. “Voor de zekerheid. Ik hoef maar net een bal verkeerd op mijn hoofd te krijgen, maar de dokter vond het niet nodig ermee te spelen in de wedstrijden.”

Toekomst nog ongewis

Voor Van Wolfswinkel is de onzekerheid over zijn gezondheid dus voorbij, maar hij weet nog niet hoe het met zijn sportieve toekomst is. Het contract bij Basel loopt komende zomer af. “Over de toekomst heb ik niet nagedacht. Mijn gezondheid is het belangrijkst. Daar focus ik me op. De komende weken wil ik me weer in de basis spelen.”

Van Wolfswinkel stapte uiteindelijk met een 4-0 zege van het veld in Zürich. FC Basel is na 22 wedstrijden de nummer drie van de Zwitserse Super League. Met nog veertien duels te gaan en vier punten achter koplopers FC St. Gallen en Young Boys is een kampioenschap zeker nog niet uit zicht. Het zou een bekroning zijn op een bijzonder jaar.

Bron: nos.nl