Veelwinnaar Greipel onzichtbaar in de Tour: ‘Ik heb niets meer te bewijzen’

0
274

Hij is met elf Tourzeges, vier ritten in de Vuelta en zeven overwinningen in de Giro een fenomeen: André Greipel. Het 37-jarige Duitse sprintkanon is echter op zijn retour, blijkt dit jaar in Frankrijk.

Met twee twaalfde plaatsen als beste resultaat is het vooralsnog armoe troef in het kamp-Greipel. De renner van het kleine Arkéa Samsic is de prof met de meeste zeges in het huidige Tourpeloton (156), maar een nieuw dagsucces lijkt er tijdens of voor de finish in Parijs niet meer in te zitten.

De slechte resultaten zijn voor een deel te wijten aan de ploeg. Sinds dit seizoen rijdt Greipel voor zijn nieuwe, maar zeer bescheiden Franse ploeg. Daar waar de sprinter voorheen bij Lotto-Soudal en HTC Highroad een uitstekende sprinttrein had, moet hij het nu met enkel Franse renners vooral zelf uitzoeken.

Het lijstje met overwinningen van Greipel is en blijft indrukwekkend, maar in 2019 staat de teller pas op een onbeduidende ritzege. Greipel won in januari een spurtje in La Tropicale Amissa Bongo, beter bekend als de Ronde van Gabon. Sinds zijn komst naar Arkéa Samsic is het zoeken naar lichtpuntjes voor de ‘Gorilla’.

En ook in de Tour blijven de resultaten dus uit. “Ik ben geen type dat veel risico’s neemt om posities te winnen. Daar had ik eerst een hele ploeg voor”, verklaart de oudgediende.

Volgens Fabian Wegmann, oud-renner en momenteel als journalist in de Tour, valt Greipel ook weinig te verwijten. “Zijn ploeg is het grootste probleem”, weet hij. “Greipel krijgt geen hulp in de finale.” Ook ziet Wegmann dat de jaren beginnen te tellen. “Maar dat weet hij ook.”

Arkéa Samsic is als procontinentale ploeg niet elk jaar verzekerd van Tourdeelname. Gezien Greipels leeftijd is deze week misschien ook wel zijn laatste in de grootste wielerronde. Met alleen nog de laatste sprintetappe in Parijs krijgt hij zondag nog een kans. De allerlaatste op Toursucces wellicht.

Toch wanhoopt Greipel niet. “Ik heb niets meer te bewijzen, dus geniet ik van elke seconde.”

Bron: nos.nl