Veldwijk plaatst zich met Zuid-Afrika voor Afrika Cup

0
315

Lars Veldwijk heeft zich met Zuid-Afrika geplaatst voor het toernooi om de Afrika Cup. De Zuid-Afrikanen hadden genoeg aan een gelijkspel in de laatste groepswedstrijd tegen Libië, maar wonnen met 2-1.

Alle doelpunten vielen in de tweede helft. Percy Tau, die uitkomt voor de Belgische tweedeklasser Union Sint-Gillis, opende kort na rust de score met een fraaie gekruld schot in de verre hoek. De aansluitingstreffer van Libië kwam uit een makkelijk gegeven strafschop, waarna opnieuw Tau het duel besliste met een hard schot.

Om veiligheidsredenen werd het duel in de Tunesische stad Sfax gespeeld, maar daarmee kon niet worden voorkomen dat de Libische supporters in de tweede helft voortdurend projectielen op het veld wierpen.

Veldwijk valt paar minuten in

Veldwijk mocht tegen Libië diep in de blessuretijd nog even invallen voor uitblinker Tau. Thulani Serero van Vitesse bleef op de bank.

Veldwijk debuteerde eind 2016 in het Zuid-Afrikaanse elftal. Het bleef lang bij die ene interland voor de spits uit Uithoorn, die voor Zuid-Afrika international is geworden omdat zijn vader daar werd geboren.

Met zeventien doelpunten voor Sparta in de eerste divisie trok Veldwijk toch weer de aandacht van bondscoach Stuart Baxter. De 27-jarige spits mag nu ook hopen op deelname aan de Afrika Cup.

Zuid-Afrika is het laatste land dat zich geplaatst heeft voor het toernooi, dat komende zomer in Egypte wordt gehouden. Voor het eerst zullen 24 landen deelnemen.

Seedorf en Kluivert

Drie landen debuteren op de eindronde: Madagascar, Mauritanië en Burundi. Gastland Egypte is met 24 deelnames en 7 titels de meest ervaren deelnemer. Gabon (met Pierre-Emerick Aubameyang) en Togo (met Emmanuel Adebayor) zijn de voornaamste afwezigen.

Bondscoach Clarence Seedorf en zijn assistent Patrick Kluivert plaatsten zich zaterdag met Kameroen al voor de eindronde door een 3-0 thuiszege op de Comoren. Twee jaar geleden greep Kameroen voor de vijfde keer de Afrikaanse titel.

Bron: nos.nl