Viergever is terug: nooit kampioen, maar wel met Utrecht op jacht naar record

0
47

Hij speelde in Duitsland tegen de wereldsterren Robert Lewandowski en Erling Haaland – om er maar een paar te noemen. Zaterdag wacht hem Michiel Kramer en co in het Mandemakers Stadion van RKC Waalwijk.

Nick Viergever is na een jaar bij SpVgg Greuther Fürth, in de Bundesliga, terug in de eredivisie, bij FC Utrecht. Daar wordt hij zelfs meteen aanvoerder.

“Utrecht kwam met een concreet en goed verhaal”, zegt de 33-jarige Viergever. “De ambitie van de club sprak me aan. Ik kon ook blijven, had kunnen wachten op een Bundesligaclub, maar het voelde goed. Ook voor mijn gezin was het een makkelijke keuze. We gaan in Rotterdam wonen, in de buurt van mijn familie en vrienden.”

Met Greuther Fürth degradeerde Viergever afgelopen seizoen uit de Bundesliga. Pas op 12 december boekte de club uit Beieren de eerste overwinning, thuis tegen Union Berlin (1-0). Meteen ook de eerste thuiszege ooit van de club op het hoogste Duitse niveau.

“Greuther Fürth speelt normaal in de Tweede Bundesliga en was niet klaar voor de Bundesliga”, weet Viergever. “De eerste seizoenshelft speelden we ook veel te naïef en hebben we slecht gepresteerd. De tweede seizoenshelft was goed, maar toen was het al te laat.”

“Uit tegen Bayern stonden we bij rust nog met 1-0 voor”, vervolgt Viergever. “Toen scoorde Lewandowski vlak na rust en werd het toch nog 4-1. Het stadion zat niet vol door corona, maar het was mooi om mee te maken. De Bundesliga is zo groot, grote stadions, mooie sfeer, fanatieke fans.”

Met Strootman en De Roon bij Sparta

Voor Viergever was de degradatie de tweede in zijn loopbaan. Na die met Sparta in 2010, waar ook de latere internationals Kevin Strootman en Marten de Roon deel uitmaakten van de selectie.

Aan degradaties hoefde Viergever een groot deel van zijn loopbaan niet te denken. Hij speelde in de top van Nederland bij AZ (2010-2014), Ajax (2014-2018) en PSV (2018-2021). Maar in de top kwam een ander pijnlijk feit naar boven. Bij geen van die clubs werd Viergever kampioen. De vloek van Viergever?

“Het gaat niet om mij. Ik maak een team geen kampioen”, zegt Viergever. “Ik betrek het niet op mezelf. Wel heel vervelend. Ik word eraan herinnerd, moet ermee leven. Ik was er een paar keer dichtbij. De pijnlijkste was toen we het met Ajax op de laatste speeldag verspeelden.”

Viergever doelt op de 1-1 bij De Graafschap in 2016, waardoor PSV, dat wél won bij PEC Zwolle, de titel pakte. Die dag in Doetinchem vormde Viergever bij Ajax het centrale duo achterin met Mike van der Hoorn, die in de slotfase nog tevergeefs als stormram fungeerde.

Van der Hoorn speelde rol bij transfer

Bij FC Utrecht komt Viergever zijn oude partner weer tegen. Die keerde vorig jaar terug bij FC Utrecht na buitenlandse avonturen bij Swansea City en Arminia Bielefeld. De komst van Viergever naar de Domstad werd mede mogelijk gemaakt door vriend Van der Hoorn.

“Daar heeft hij zeker een rolletje in gespeeld”, zegt Viergever. “We hebben altijd contact gehouden, kunnen goed met elkaar opschieten. De vrouwen, de gezinnen ook. Ik heb hem vooraf dingen gevraagd over de club. Altijd goed om te weten. Ook of hij blijft, bijvoorbeeld. Gelukkig doet hij dat.”

Daarnaast trof hij nog een andere ervaren oude bekende: Bas Dost. “We zijn van dezelfde lichting en zaten samen bij Jong Oranje”, vertelt Viergever. “En zelfs nog bij Oranje (in 2017 tegen Marokko, red.). We zeiden tegen elkaar: ‘Wat mooi om nu hier samen te spelen. Wie had dat nu gedacht?’ Je deelt herinneringen met elkaar.”

Een terugkeer van Strootman naar Utrecht zou de reünie voor Viergever compleet maken. De 32-jarige middenvelder, met wie Viergever nog bij Sparta speelde, heeft bij Olympique Marseille nog een contract tot medio 2023.

“Een goede gast. Contact hebben we niet meer – drukke programma’s allemaal – maar ik hou hem in de gaten. Ik geloof dat hij weer teruggaat naar Italië. Die zit daar al jaren goed in het zuiden. Hij is een halve Italiaan geworden.”

Europees voetbal als doel

Viergever blijft liever dicht bij huis, dicht bij zijn roots in Capelle aan den IJssel. Met het FC Utrecht van de nieuwe trainer Henk Fraser, ook een ex-Spartaan, streeft hij naar plaatsing voor Europees voetbal.

Dan komt een statistiek naar boven om trots op te zijn. Viergever speelde met Danny Blind en Willy van de Kerkhof de meeste Europese duels namens een Nederlandse club. De drie kwamen tot 84 Europese wedstrijden. Nog één erbij en Viergever is alleen recordhouder.

“Dat is een feitje om vol voor te gaan!”, zegt Viergever enthousiast.

Bron: nos.nl