Vitesse neemt afstand van antisemitische leuzen van groepje supporters

0
9

Voetbalclub Vitesse en de supportersvereniging van de club nemen afstand van een aantal supporters dat woensdagavond antisemitische leuzen scandeerde tijdens een supportersactie. Fans staken vuurwerk af op de John Frostbrug in Arnhem in aanloop naar de bekerfinale Ajax-Vitesse aanstaande zondag en daarbij werden de leuzen geroepen.

Algemeen directeur Pascal van Wijk reageerde op de website van de voetbalclub. “Het is ronduit triest dat een klein gedeelte zich niet wist te gedragen. Hier nemen wij nadrukkelijk afstand van. En niet alleen wij als club. Ook het overgrote merendeel van de supporters sluit zich hier volledig bij aan. Zij hebben openlijk en recht vanuit hun supportershart het wangedrag van de enkelingen veroordeeld.”

Ook de supportersvereniging distantieert zich van de antisemitische leuzen. “Hoewel wij als organisatoren de regie geen enkel moment kwijt zijn geraakt, hebben wij niet kunnen voorkomen dat er op een moment een opruiende tekst werd gescandeerd. De personen die dit scandeerden zijn direct aangesproken en dit heeft dan ook niet meer dan luttele seconden geduurd.”

Politieonderzoek

De actie was woensdagavond rond 21.00 uur op de John Frostbrug. Fans hingen een tientallen meters lang spandoek op met de tekst ‘Maak ons trots, laat zien wie wij zijn’. Daarna staken ze veel vuurwerk af. Fans liepen met de actie warm voor de bekerwedstrijd aankomend weekend.

De politie heeft een onderzoek aangekondigd en roept getuigen op zich te melden. Burgemeester Marcouch van Arnhem is boos en roept de daders op zich te melden.

Het Centraal Joods Overleg (CJO), koepel van Joodse organisaties in Nederland, reageert ook ontsteld. Voorzitter Ronny Naftaniel noemt de uitingen buitensporig, “of het nu gaat om Ajax of niet”.

Naftaniel refereert net als de burgemeester aan de historische betekenis van de John Frostbrug. “Nota bene op de brug waar de bevrijding van Nederland moest plaatsvinden, moeten we dit nu weer meemaken.”

Stadionverbod in 2018

In 2018 legde Vitesse aan zes supporters een stadionverbod op voor spreekkoren rondom de thuiswedstrijd tegen Ajax op zondag 2 september, schrijft Omroep Gelderland. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zette na de wedstrijd een filmpje online waarop te zien was dat een klein aantal fans van Vitesse antisemitische leuzen scandeerde. Dit gebeurde buiten het stadion.

De Arnhemse club distantieerde zich toen ook direct van de leuzen en deed aangifte. In samenwerking met de politie werden de zes supporters opgespoord.

Bron: nos.nl