Vloekende Armstrong dankt vileine karakter aan gemene stiefvader

0
85

Het eerste deel van de documentaire LANCE over Lance Armstrong – vannacht uitgezonden op het Amerikaanse ESPN – heeft weinig nieuws opgeleverd, maar wel een kijkje in de ziel van de wielerlegende en dopingzondaar.

Vorige week kwam naar buiten dat Armstrong op zijn 21ste met doping is begonnen, maar ook als tiener speelde hij vals. Een hardhandige stiefvader vormde zijn vileine karakter. Hij raakte zijn zeven Tour de France-zeges kwijt vanwege zijn grootschalige dopingpraktijken.

Sociale media niet mals voor Armstrong

Armstrong gebruikt in de documentaire veelvuldig het woord ‘fuck’ en oogt vol van zichzelf. Zijn besmette reputatie is er vooralsnog niet beter op geworden, getuige de commentaren op sociale media. Hij wordt vooral voor klootzak uitgemaakt.

Armstrong gebruikt de documentaire naar eigen zeggen om zijn waarheid te vertellen. Vals spelen zat er al vroeg in, zo blijkt. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe hij als 15-jarige triatleet ervoor koos een vals geboortecertificaat te gebruiken.

“Je moest zestien zijn om mee te doen, daarom deden we dat. Een certificaat regelen, illegaal meedoen en iedereen verslaan”, aldus Armstrong. En zijn moeder Linda: “Het betekende zo veel voor hem.”

Ook op persoonlijk vlak had Armstrong een sterk karakter. Hij kreeg als kleine jongen de achternaam van zijn stiefvader Terry en heeft die nooit veranderd. “Lance Armstrong, dat is een goede naam. Veel beter dan Lance Gunderson (de achternaam van zijn echte vader Eddie), dat is een gekke naam.”

Hardhandige stiefvader

Toch denkt Armstrong niet met veel plezier terug aan zijn stiefvader: “Hij sloeg me helemaal in elkaar met een plank. Soms alleen maar omdat ik mijn lade open had laten staan.”

Oud-militair Terry Armstrong beaamt dat: “Ik dreef hem tot het uiterste. Zonder mij was hij nooit zo’n grote kampioen geweest. Ik coachte hem altijd, maar gaf hem te weinig liefde.”

Volgende week wordt het tweede en laatste deel van de documentaire LANCE uitgezonden.

Bron: nos.nl