Vos met goed gevoel op WK: ‘Daar ben ik lang naar op zoek geweest’

0
257

Marianne Vos had net haar vwo-diploma op zak toen ze haar eerste wereldtitel op de weg veroverde. Dertien jaar later en met talloze titels in verschillende disciplines in de prijzenkast staat de Nederlandse wielrenster vandaag andermaal als favoriete aan de start bij de WK.

“Dat is een heel goed gevoel. Je wilt bij een kampioenschap altijd goed zijn, maar met zo’n seizoen achter de rug is het fijn om ernaar toe te werken.”

‘Lekkerste wat er is’

Vos is bezig aan een superseizoen. Ze won de Ronde van Yorkshire, niet ver van het WK-parcours, pakte vier etappes in de Giro Rosa, won La Course en deze maand nog vijf van de zeven ritten in de Ronde van de Ardèche.

“Ik heb echt wel een goed seizoen gehad, ik heb mezelf op verschillende terreinen met de besten kunnen meten. Dat is het lekkerste wat er is. Ik ben er lang naar op zoek geweest.”

Vos pakte in januari 2006, nog in haar eindexamenjaar, de wereldtitel veldrijden. Een half jaar later won ze, als 19-jarige, meteen ook de regenboogtrui op de weg. “Ik denk dat het een enorme verrassing was, ook al was ze een natuurtalent”, blikt toenmalig bondscoach Johan Lammerts terug.

“Marianne koppelt een enorme wil om te winnen aan haar fysieke mogelijkheden. Van begin af aan had ze de drive om alles te winnen.”

De twee wereldtitels vormden het begin van een periode waarin Vos oppermachtig was in haast elke discipline. Niets minder dan een veelvraat was ze. Het succes op de weg en in het veld combineerde ze met overwinningen op de baan, op WK’s en de Olympische Spelen.

“Ik zei weleens: is dat niet te veel”, vertelt Leo van Vliet, oud-bondscoach van de mannen, als hij terugdenkt aan die periode. “Ze doet het graag en dan maakt het niet uit, hoorde ik vaak van mensen om haar heen. Maar niets gaat vanzelf.”

Eind 2014 was het kaarsje opgebrand. Vos had zichzelf uitgeput, raakte overtraind en stond in 2015 zo goed als het hele seizoen langs de kant.

Van Vliet: “Ik was altijd al verbaasd dat ze zoveel deed en stond er niet van te kijken dat ze een terugslag kreeg.”

Gedoseerde topvorm

“Dat er iets niet goed was, was overduidelijk”, zegt Lammerts. “Dat ze in 2015 haar niveau niet haalde, moet heel moeilijk en teleurstellend voor haar zijn geweest.”

“Maar ze heeft er wel, zoals ik het kan inschatten, een modus voor gevonden. Ze rijdt minder wedstrijden, kiest waar ze wil winnen. Zie het als een gedoseerde topvorm.”

Inmiddels is Vos 32 jaar en helemaal terug aan de top waar ze jarenlang stond. “Ik was verbijsterd”, zegt Van Vliet over de weerbaarheid en de klasse waarmee Vos terugkeerde in het peloton. “Ik denk dat niemand het had verwacht. Ze maakt nog steeds stappen en denkt niet: mijn tijd is geweest.”

Velen beschouwen haar als de topfavoriete, maar zelf stelt Vos zich het liefst bescheiden op. “Ik denk wel dat ik erbij hoor, maar op zo’n parcours zijn er zo veel scenario’s mogelijk.”

Bovendien heeft Vos met Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten twee grote concurrentes in haar eigen ploeg zitten. “We hebben een sterk team met verschillende pionnen, maar dat maakt het alleen maar mooi. Je moet het goed spelen met z’n allen.”

Bron: nos.nl