VVV-aanwinst Cattermole moet Netflix-docu Sunderland nog steeds bekijken

0
281

Met de borst vooruit stapte hij week in week uit het veld op van het Stadium of Light. Zijn aanvoerdersband strak om de bovenarm, een verbeten trek op zijn gezicht. En niemand kon zo mooi boos, bedroefd of ontmoedigd zijn na weer een nederlaag.

Volgers van Sunderland ’til I die, de documentaire op Netflix over het rampseizoen van het ooit zo roemrijke AFC Sunderland, weten over wie we het hebben: Lee Cattermole.

Gek genoeg heeft hij er zelf niet naar gekeken. “Het is leuk voor de club al die aandacht, maar ik bewaar geen goede herinneringen aan dat seizoen omdat we degradeerden tijdens de opnames.”

Sterker, de makers van de documentaire filmden in de afgelopen maanden ook het eerste seizoen van Sunderland in League One, het derde niveau van Engeland. En zo bleven de schijnwerpers – onopvallend, maar wel permanent – ook in het vorige seizoen gericht op de 31-jarige middenvelder. Een seizoen dat hoopvol begon, maar opnieuw eindigde in mineur.

“Ik heb jaren gevoetbald in de Premier League en daar geweldige momenten gehad”, zei Cattermole al eens in gesprek met Engelse media. “Het zou mooi zijn geweest als er daar beelden van waren.”

Groot talent

Ooit gold Cattermole als een van de grootste talenten van Engeland. Met Jong Engeland speelde hij een EK-finale. Met het Middlesbrough van Steve McClaren maakte hij in 2006 kort zijn opwachting in de verloren finale van de UEFA Cup in Eindhoven. En in de Premier League geldt hij met 272 wedstrijden als een routinier.

Ruim een week na zijn komst is het nog steeds een vreemde gedachte dat de doorgewinterde Premier League-speler Lee Cattermole op eigen verzoek naar VVV-Venlo is gekomen. “Geld was voor hem geen issue”, zei trainer Robert Maaskant vorige week.

Geen Liverpool of Chelsea meer voor de oud-speler van Middlesbrough, Wigan Athletic en Sunderland. Nee, vanavond speelt hij met VVV bij ADO Den Haag. Vorige week debuteerde de felle middenvelder bij FC Utrecht met een invalbeurt. Binnen elf minuten kreeg hij geel voor zijn eerste overtreding.

Bekijk hieronder delen van de interviews met Lee Cattermole en Robert Maaskant na de 2-1 winst bij Utrecht.

“Ik wilde meer ervaring opdoen, meer leren. Als ik in Engeland was gebleven, was alles hetzelfde gebleven”, verklaarde de 31-jarige Cattermole zijn overstap. “Het was een keuze vanwege het voetbal. De manier van voetballen hier trok me aan.”

Volgens Maaskant heeft de komst van Cattermole ook te maken met de toekomstplannen van de Brit. “Hij wilde naar een competitie waar tactisch goed gespeeld wordt, omdat hij later een trainerscarrière wil beginnen.”

“Hij brengt zo veel karakter in de ploeg en hij is een geweldige mentor voor de jonge spelers”, sloot Maaskant af.

Tackelen op Rooney, Ronaldo en Suárez

Cattermole heeft 272 Premier League-wedstrijden op zijn naam staan en vocht duels uit met mannen als Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo, Luis Suárez en Didier Drogba. Het kwam hem op 88 gele kaarten te staan. Slechts zeven spelers haalden er meer in de Premier League.

In Nederland, waar minder wordt toegestaan, heeft Cattermole zijn eerste kaart ook al te pakken na een duel met Utrecht-spits Dalmau. “Ik vond het geen geel, maar als dat hier wel zo is, zal ik snel moeten leren. We hebben iedereen nodig op het veld”, aldus de VVV’er.

In Venlo is hij in ieder geval bevrijd van de camera’s van Netflix. “Hopelijk wordt dit wel een mooi seizoen voor Sunderland. En VVV natuurlijk.”

Bron: nos.nl