Wat Halilovic in Heerenveen doet, is het grootste mysterie van de eredivisie

0
256

Alen Halilovic was op zijn zestiende de jongste debutant ooit in het nationale elftal van Kroatië en een jaar later stond hij al bij Barcelona op het trainingsveld met zijn idool en nieuwe ploeggenoot Lionel Messi.

Diezelfde Halilovic is nu 23 en bankzitter bij sc Heerenveen.

“Ik had ook verwacht dat ik al wat meer zou spelen. Daarom heb ik ook voor de stap naar de eredivisie gekozen. Ik heb in genoeg harde competities gespeeld en dat heeft bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Maar hier wordt echt open gevoetbald. En dat is wat ik nu wil.”

Het lot van deze kleine, tengere linkspoot ligt echter in handen van trainer Johnny Jansen. Een hardwerkende Fries die als speler nooit doorbrak bij sc Heerenveen en zelf misschien maar een paar procent van het talent bezat waar Halilovic mee gezegend is.

Begeerde spelmaker

In zijn grijze joggingpak sloft de ooit zo begeerde Halilovic door het Abe Lenstra Stadion. Hij woont er vijf minuten vandaan. “Is ook wel eens fijn. Hier kan ik me volledig op voetbal richten. Ik ben één keer even in Amsterdam geweest, toen mijn familie hier was.”

Nee, hij wijst niet naar anderen. Hij neemt de situatie zoals die is. “Ik kijk alleen naar de toekomst.”

Toch even een kleine terugblik. Na Dinamo Zagreb, Barcelona, Sporting Gijón, HSV, Las Palmas, AC Milan en Standard Luik is de oudste van drie voetballende broers al toe aan zijn achtste profclub. “Ik heb in Spanje goede jaren gehad. Misschien was mijn keuze voor Hamburg achteraf niet de goeie.”

Toch, Halilovic kan een wedstrijd nog steeds betoveren. Tegen Sparta luidde hij begin deze maand met een bevlieging de ommekeer in (2-1). Als invaller, want voor Jansen brengt hij nog niet genoeg voor een basisplaats. “Ik voel dat ik er klaar voor ben. Ik ben fit en wil me graag laten zien.”

“Het is belangrijk dat ik weer een wedstrijd of twintig achter elkaar kan voetballen. Goed voetballen ook, beslissend zijn. Dan kan het ineens weer hard de goede kant opgaan”, schetst Halilovic zijn situatie. “En misschien is het wel goed voor me om nog een jaar hier te blijven. Maar dat bepaal ik niet in mijn eentje.”

De spelmaker staat namelijk nog onder contract bij AC Milan, waar zijn illustere landgenoot Zvonimir Boban sinds kort directeur voetbalzaken is. Die zal de verrichtingen van de huurling met bovenmatige interesse volgen, als voormalig aanvoerder en trots gezicht van de nationale ploeg die in 1998 brons pakte op het WK.

Nederlandse les

Van Skoatterwâld zal Boban nooit gehoord hebben, het sportpark waar Halilovic zelfs in zijn vrije uurtjes aan zijn vorm werkt. Een signaal dat hij gelooft in deze geboden kans. Hij krijgt zelfs Nederlandse les. In Friesland houden ze niet van half werk.

“Natuurlijk weet ik ook wie Abe Lenstra is. Dat was vroeger een heel goede voetballer, daar is me al van alles over verteld.”

Lenstra spreekt Halilovic aan. Zijn eigen ambities blijven immers onverminderd hoog na een flirt met de wereldtop. En hij is nog jong. Op het middenveld van de nationale ploeg raken bepalende jongens als Ivan Rakitic (31) en Luka Modric (34) op leeftijd. “Ik vergelijk mezelf niet met andere spelers. Ik ben gewoon Alen Halilovic.”

Zondag treft hij Mohamed Ihattaren, als de Friezen op bezoek gaan in Eindhoven. De hype rond de PSV’er zal de Kroaat bekend voorkomen. “Hij is wel een iets andere speler dan ik. Hij speelt meer vanaf de zijkant, ik echt puur vanuit de as.”

Maar de vergelijking ziet hij wel. De hoge verwachtingen, de gekte. Maar ook de pure voetballer, het allergelukkigst met de bal aan zijn linkervoet. “Ik ben zelf op jonge leeftijd al naar Barcelona gegaan, mede doordat mijn toenmalige club Dinamo Zagreb me ook graag voor veel geld wilde verkopen.”

“Ik kan achteraf niet zeggen of het goed of slecht is om op jonge leeftijd zo’n stap te maken. Dat verschilt echt per speler. Je moet het doen als je voelt dat je er klaar voor bent. Het belangrijkste is goede begeleiding.”

Selfies met Messi en Suárez

En minuten maken. Halilovic dwingt ze in ieder geval niet af door zijn trainer selfies met Messi en Luis Suárez te laten zien. Daarvan ontnuchtert hij wel tussen generatiegenoten als Jordy Bruijn, Sven Botman en Joey Veerman.

Het jonge elftal presteert met een achtste plaats boven verwachting. De vonk slaat langzaam weer over op het publiek, misschien zit er nog wel meer in als Heerenveen zijn plaatselijke trots na een aantal betrekkelijk anonieme jaren weer volledig in de armen sluit.

Halilovic heeft de goede verhalen over de club al meegekregen van collega-international Danijel Pranjic, die in 2005 op dezelfde leeftijd als hij in Friesland neerstreek en daarna nog een mooie carrière kende. “Het is echt een bewuste keuze geweest om voor Heerenveen te gaan spelen.”

De vergelijking met Martin Ødegaard wordt al veel gemaakt. Ten onrechte, meent Halilovic.

De Kroaat draagt in tegenstelling tot de Noor al een schat aan ervaring mee. Is een paar jaartjes ouder, mentaal gehard in sterke competities. Het zou wat zijn als de eenvoud en puurheid van de Friese omgeving inderdaad de sleutel blijken om Halilovic weer aan het voetballen te krijgen.

Dan is de eredivisie een attractie rijker, dat weten ze in Heerenveen zeker.

Bron: nos.nl