Wellens wint eerste etappe in Andalusië, Kruijswijk en Tolhoek in toptien

0
269

Tim Wellens heeft de eerste etappe van de Ronde van Andalusië, voorheen de Ruta del Sol genaamd, op zijn naam geschreven. De Belgische Lotto-renner, titelverdediger, was op imposante wijze de sterkste in de steile finale.

Steven Kruijswijk (vijfde) en Antwan Tolhoek (negende) lieten zich knap van voren zien, maar de ploeggenoten van Jumbo-Visma ontbeerden in de finale de jump die Wellens wel tot zijn beschikking had. De Belg sprong uiteindelijk weg op een pittige kasseistrook en liet daarmee Jakob Fuglsang en Ion Izagirre, de troeven van Astana, achter zich.

Bol in de aanval

Al vroeg in de rit van 170,5 kilometer ging een groepje met daarin Jetse Bol ervandoor. De vluchters bleven lang vooruit, maar werden op zo’n 25 kilometer van de finish uiteindelijk ingerekend.

Kruijswijk zat op de slotklim van ruim een kilometer wel goed voorin, maar Wellens zette in de laatste 200 meter zijn sprint in en werd niet meer bijgehaald.

Lastige finishstraat

De 27-jarige Wellens won de Ruta del Sol vorig jaar en sloeg ook toen, net als vandaag, toe in de lastige finishstraat in Alcalá de los Gazules. Destijds was dat het einde van de vierde etappe.

Terugkijkend op de eerste dag toonde Kruijswijk zich tevreden, zo liet hij optekenen op de website van zijn ploeg.

“Het was een goede eerste dag”, aldus de renner. “Het is altijd afwachten hoe de benen zijn na een hoogtestage en door het feit dat het mijn eerste koers van het seizoen is. Zo’n explosieve finale is niet echt mijn ding, maar de benen voelden erg goed.”