Wie de koers wil controleren moet soms blokkeren of shirtje trekken, ‘dat is racen’

0
298

Wat doe je als wielrenner wanneer iemand je wil passeren en van plan is te demarreren naar de kopgroep? Je kunt je verlies nemen en de concurrent laten gaan. Maar je kunt ook de weg blokkeren.

Jumbo-Visma-renner George Bennett kreeg afgelopen maandag een boete voor het tegenhouden van Chad Haga. De Sunweb-renner versnelde, maar Bennett versperde hem de weg. Haga bleef op de fiets, maar schoot wel de berm in.

“Het is niet verboden om te racen en het is ook niet verboden om dat te voorkomen”, zegt Bennett.

‘Voel me er niet goed over’

Maar is het wel eerlijk om een ander te beletten aan te vallen? Is dat geen koersvervalsing? “Tja, ik voel me er niet heel goed over, zegt de Nieuw-Zeelander. “Ik heb ook wel honderd keer aan de andere kant gestaan en weet dat ik daarover heel gefrustreerd was.”

“Nu zie ik eruit als een klootzak en dat is niet waarvoor ik hier gekomen ben. Ik zit liever niet meer in die positie, maar ben er zeker van dat ik vaker dit werk moet doen.”

Bennett kreeg er, net als Deceuninck-renner Yves Lampaert, een boete van 450 euro voor. “Best lullig, want je ziet het wel vaker”, zegt wielrenster Chantal Blaak. “Zo gaat het nu eenmaal.”

“Renners in het peloton willen de koers controleren en vinden het dan wel genoeg geweest”, zegt Blaak. Dat gebeurt als de renners in het peloton van mening zijn dat de kopgroep al groot genoeg is.

“Meestal doen ze dat op een nette manier. Je kan zeggen dat dit niet netjes was, maar er zijn wel meer van dat soort trucjes.”

Op welke manier is het wel geoorloofd? Blaak: “Ik vind dat het kan als je niemand laat vallen en je handen aan het stuur houdt.”

Shirtje trekken

Journalist Thijs Zonneveld weet dat het nog extremer kan. “Er zijn jaren geweest dat ze echt renners aan het shirt terugtrokken. Niki Terpstra werd bij Milram aan zijn shirt teruggetrokken omdat ze niet de hele dag achter hem aan wilden rijden.”

Ook Cees Bol werd deze Tour al eens het gras in gereden, maar wil daar niet te veel woorden aan vuilmaken. “Ik zou het ook gedaan hebben als ik in zo’n situatie zat.”

“Dit hoort bij het racen. Soms leggen ploegen de koers lam. Als er geen ruimte op de weg is, is het mijn goed recht om het toch te proberen en zijn goed recht om niet aan de kant te gaan.”

Bron: nos.nl