Wiebes wint op Champs-Élysées en pakt gele trui in Tour de France

0
77

Lorena Wiebes heeft de eerste rit in de Tour de France gewonnen en daarmee direct de eerste gele trui gepakt. De sprintster van Team DSM was de grote favoriet voor de eerste ritwinst. De Nederlandse is dit seizoen in de massasprint maar moeilijk te verslaan. Achter Wiebes werd Marianne Vos tweede en Lotte Kopecky derde.

Met nog een ronde te gaan over het parcours op de Champs-Élysées meldden de sprinttreintjes van DSM, Jumbo-Visma en Trek zich vooraan het peloton, om de laatste vluchter Gladys Verhulst terug te pakken, die de laatste kilometers dapper voor het peloton uit bleef buffelen.

De laatste kilometers waren onrustig, met meerdere valpartijen, allemaal resultaat van duwen en trekken om een zo goed mogelijk positie te krijgen voor de sprint. Vos ging vroeg aan en leek lang links op weg naar de eerste gele trui, maar links van de weg kwam Wiebes alsnog langszij.

Markus in bolletjestrui

Voor het eerst in 13 jaar rijdt het vrouwenpeloton weer een Tour de France. Zondag begon de koers met twaalf ronden door het centrum van Parijs, met start onder de Eiffeltoren, meerdere keren langs de Arc de Triomphe en met finish op de Champs-Élysées. Hetzelfde parcours als waar de mannen later op de zondag hun Tour beëindigen.

Op 20 kilometer van de streep haalde Femke Markus (Parkhotel Valkenburg), de jongere zus van Nederlands kampioen Riejanne Markus, al haar dagsucces door de enige punten te pakken voor de bolletjestrui.

(later meer)

Bron: nos.nl