Wiegman: ‘We moeten ontspannen en genieten van het moment’

0
287

De regerend Europees kampioen in de halve finales van het WK voetbal. Een dag na de winst op Italiƫ, waarmee bovendien een ticket voor de Olympische Spelen werd verdiend, neemt bondscoach Sarina Wiegman de tijd het succes te beschouwen.

“Ik ben niet verrast, dan is het alsof we het nooit verwacht hadden. Dit is een heel goede prestatie. Ik had het niet voor onmogelijk gehouden, maar wist dat we absoluut op onze top zouden moesten presteren om dit halen.”

De vraag is of Oranje daar al in geslaagd is. “Op momenten. In de eerste helft tegen Japan hebben we heel goed gespeeld. En gisteren vond ik de tweede helft heel goed.”

‘Kijk naar de ontwikkeling’

Oranje komt per wedstrijd beter in het toernooi, lijkt het. In de groepsfase viel het spel tegen en zwol de kritiek aan. Wiegman vindt dat niet per se terecht, ze gebruikt meermaals het woord begrijpelijk. “Mensen zijn gewend dat het spel er goed uit ziet en dat was nu minder.”

“Maar kijk naar de ontwikkeling, vier jaar geleden hebben we op het WK tegen Nieuw-Zeeland gespeeld en er de hele tweede helft achteraan gelopen. Toen waren we nog niet in staat om het spel te domineren. Dat kunnen en willen we nu wel. Dan is het niet gek dat het in fases moeilijk is.”

Wiegman erkent dat de selectie heeft moeten wennen aan de kritische houding ten aanzien van het spel. “We wisten dat we sinds het EK veel zichtbaarder en groter zijn geworden, daarmee zijn de verwachtingen veranderd. Dan wordt het ook persoonlijker en dat is nieuw, daar moet je aan wennen.”

“Wij weten: we hebben een plan en iedereen weet haar rol. Maar met alles wat er verwacht wordt, is dat soms moeilijk voor spelers.”

Het vergrootglas van de criticasters is de laatste wedstrijden met name gericht op rechtsbuiten Shanice van de Sanden, die een ongelukkig toernooi speelt en steevast in de tweede helft wordt vervangen door Lineth Beerensteyn.

“Ik vind dat ze het moeilijk heeft. Shanice heeft bewezen, recentelijk ook (met twee assists in de Champions League-finale, red.), dat ze geweldige assists kan geven en goals kan maken. Nu heeft ze daar moeite mee, het rendement is lager.”

Is het hopen op die ene briljante actie van Van de Sanden? Wiegman: “We weten dat ze die momentenvoetballer is, ze is heel gevaarlijk in de diepte. We hebben met haar gesproken, zoals we met alle spelers doen, en gaan evalueren en kijken wat we tegen Zweden nodig hebben.”

Die halve finale tegen de Zweden wordt woensdagavond gespeeld. “Allereerst is het belangrijk dat spelers de tijd krijgen te verwerken wat er gisteren is gebeurd. Het was een bijzonder moment, dat merk ik zelf ook. We moeten ontspannen en genieten van het moment.”

“Vanavond gaan we de gym in en morgen is de voorbereiding op Zweden.” Wiegman heeft zaterdagavond een deel van de zege van Zweden op Duitsland gezien. “Wij kennen Zweden wel goed, maar zij kennen ons ook. Ik denk dat wij er goed tegen kunnen spelen.”

Bekijk hieronder de samenvattingen van Italiƫ-Nederland en Duitsland-Zweden:

Bron: nos.nl