Wielerbond KNWU spreekt zich uit tegen doorgaan Olympische Spelen

0
104

De Nederlandse wielerbond KNWU is de eerste grote sportbond in Nederland die zich uitspreekt tegen het doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio komende zomer.

“In de huidige omstandigheden in de wereld achten wij het onverstandig en bijna onverantwoord dat atleten en hun begeleiders hier en in de rest van de wereld zich onder vreselijk moeilijke en ongezonde omstandigheden blijven voorbereiden op de Spelen”, zegt KNWU-voorzitter Marcel Wintels.

De weerstand tegen het doorgaan van de Olympische Spelen neemt wereldwijd toe. Het Internationaal Olympisch Comité twijfelt echter en wil pas later een beslissing nemen.

Gezamenlijk standpunt

Wintels is hierover in contact met NOC*NSF en wil graag dat de sportkoepel en de sportbonden op korte termijn met een gezamenlijk standpunt komen. “NOC*NSF is op de hoogte van onze denkwijze”, zegt Wintels, die niet voor andere bonden wil spreken maar wel weet daar dezelfde gevoelens leven, tegen de NOS.

“Ofwel wij begeleiden, faciliteren en beschermen onze topsporters verantwoord op weg naar dat olympisch doel. Ofwel besluiten wij met pijn in het hart dat doorgaan van of deelname aan de Spelen op het geplande moment juli 2020 gegeven de huidige omstandigheden niet langer verantwoord is. Als wielerbond vinden wij het laatste”, geeft Wintels aan.

Wintels stelt dat het sportief en financieel belang van de Olympische Spelen nooit en te nimmer meer belang mogen hebben dan de gezondheid van mensen.

Wintels: “KNWU-bestuur en directie vinden het nauwelijks verantwoord dat we enerzijds de olympische sporters geen beschermde, veilige trainingsfaciliteiten meer kunnen bieden, maar anderzijds wel de gedachte in stand blijft dat de Spelen in juli gewoon van start gaan.”

Spagaat

“Er is niets ergers dan sporters en hun begeleidingsteams hun olympische droom af te nemen waaraan ze jaren gewerkt hebben”, stelt Wintels. “Wij kunnen als wielerbond de sterkste en meest kansrijke delegatie ooit sturen. Zolang de Spelen als doel en perspectief overeind staan, houden we deze onmogelijke spagaat voor de sporters en begeleiders in stand, hetgeen met het voortschrijden van de tijd nauwelijks meer verantwoord is.”

Bron: nos.nl