Wielerwatchers blikken vooruit op Parijs-Nice: ‘Kans op ontsnappingen’

0
396

De rit naar de zon, die vaak in de regen wordt verreden. Aankomende zondag start met Parijs-Nice de eerste Franse WorldTour-wedstrijd van dit seizoen. Tussen Saint-Germain-en-Laye en Nice krijgen de renners acht etappes voorgeschoteld waarvan er één een tijdrit is.

“Ik wil graag mooie koersen zien en daar leent zich deze editie voor”, kijkt commentator Maarten Ducrot uit naar deze Parijs-Nice. “Het wielrennen wordt steeds spannender en dat maakt het erg mooi.”

Volgens Ducrot leent het parcours zich ook voor een spannende wedstrijd. “Een paar sprintersritten, maar ook vier etappes waar ze volle bak kunnen koersen. Dat leidt tot mogelijkheden voor aanvallers.”

De wielerkenners zijn verdeeld. Volgens twee van de vijf gaat Simon Yates er met de winst vandoor, terwijl de anderen hun geld zetten op Luis Leon Sanchez, Miguel Angel Lopez en Bob Jungels. Verder is alleen Danny Nelissen ervan overtuigd dat de winnaar van vorig jaar, Marc Soler, mee gaat doen om de prijzen.

Andere opvallende namen zijn de kopman van Jumbo-Visma, George Bennett, en Daniel Felipe Martínez, de jonge Colombiaan van EF Education. Volgens Ducrot gaat er echter een andere Colombiaan er met de winst vandoor. “Miguel Angel Lopez is voor mij de favoriet, maar kort daarachter zet ik zeker Michal Kwiatkowski.”

De Pool van Team Sky won vorig jaar in Tirreno, maar richt zijn pijlen nu op Parijs-Nice. Het credo ‘Je bent zo goed als je laatste wedstrijd’ geldt zeker voor Bob Jungels. De Luxemburger van Deceuninck-QuickStep won vorige week Kuurne-Brussel-Kuurne en wordt door vier van de vijf kenners in het lijstje gezet.

Eén van de smaakmakers van de vorige editie, Wout Poels, is er dit jaar niet bij. De Limburger van Team Sky won vorig jaar de tijdrit en leek op weg naar een podiumplaats. In de zesde rit kwam hij hard ten val in de afdalingen brak hij zijn sleutelbeen. Dit jaar start hij in Tirreno-Adriatico, die aankomende woensdag start.

“Laten we Kelderman niet vergeten”, vertelt Ducrot. “Hij reed een goede Vuelta en heeft volgens mij een goede winter gehad.” De kopman van Suweb werd vorige week vijfde in de UAE Tour en lijkt goed de winter uit gekomen.

In het algemeen klassement lijkt Kelderman het enige Nederlandse ijzer in het vuur, maar dat wil niet zeggen dat we geen Nederlanders van voren gaan zien. Parijs-Nice begint dit jaar met een aantal sprintersritten en het heeft er alle schijn naar dat we daar Nederlanders van voren gaan zien.

Zowel Dylan Groenewegen als Fabio Jakobsen starten zondag in de eerste WorldTour-wedstrijd op Franse bodem. Groenewegen won al twee keer dit seizoen, in Algarve en Valencia. De teller van Jakobsen staat op één, hij won de eerste rit in de Algarve.

Dan is er op papier nog een Nederlandse sprinter, want bij de selectie van het Franse Arkéa Samsic vinden we de naam van Bram Welten. De kans is echter klein dat de 21-jarige sprinter voor eigen kans mag gaan. Hij rijdt namelijk vooral in dienst van tweevoudig etappewinnaar André Greipel.

Als Groenewegen of Jakobsen een rit wil winnen, moeten ze volgens Ducrot een hoop topsprinters verslaan. “Sam Bennet, Dylan Groenewegen en Caleb Ewan zijn voor mij de beste sprinters, maar die rij daarachter is ontzettend lang.”

Eén van de sprinters die er net achter komt is volgens Ducrot de jonge Fabio Jakobsen. “Hij heeft in de BinckBank Tour de grootste namen verslagen, maar heeft vorige week Kuurne overslagen vanwege ziekte. Het is dus afwachten hoe hij zou zijn.”

Toch denkt Ducrot dat we ook de Fransen niet moeten uitvlakken. “Arnaud Démare en Bryan Coquard moeten we niet vergeten. Démare won vorig jaar de eerste rit en Coquard is gebrand om zichzelf te laten zien.”

Bron: nos.nl