Wielrennen nog in greep corona, toch strijdt Roglic zondag om Sloveense titel

0
152

Primoz Roglic doet zondag mee met het nationaal kampioenschap op de weg in Slovenië. Dat heeft zijn ploeg Jumbo-Visma bevestigd aan de NOS.

De Sloveense titelstrijd voor mannen en vrouwen is de eerste door de internationale wielerunie UCI geautoriseerde wedstrijd sinds de coronapandemie op 15 maart een voorlopig einde maakte aan het wielerseizoen.

Roglic moet meteen met de billen bloot, want het 146 kilometer lange parcours eindigt met een stevige slotklim van vijf kilometer met een gemiddelde stijging van 8 procent naar het dorpje Ambro pod Krvavec.

De Vuelta-winnaar zal op die klim de degens kruisen met Tadej Pogacar, die afgelopen jaar derde werd in de Ronde van Spanje.

De twee Slovenen domineerden de Ronde van Spanje van 2019. Roglic won de tijdrit en het eindklassement, Pogacar bekroonde zijn drie ritzeges met een podiumplaats. In de dertiende rit met aankomst op de steile Los Machucos reden de twee Slovenen alle concurrenten uit het wiel.

De 21-jarige Pogacar, die onlangs zijn contract bij UAE-Emirates verlengde tot 2024, verdedigt een week later zijn Sloveense titel bij het tijdrijden.

Voor niet-Slovenen: wachten tot augustus

Het vroege tijdstip van het Sloveense kampioenschap is opmerkelijk, omdat de UCI eigenlijk pas vanaf 1 juli wielerkoersen toestaat. Wedstrijden op het hoogste niveau, de WorldTour en Women’s WorldTour, worden pas vanaf augustus georganiseerd.

Op 1 augustus, zes weken na het Sloveense kampioenschap, begint het bomvolle wielernajaar met de Strade Bianche.

Voor Roglic worden het zijn eerste wedstrijdkilometers in 2020. De Tour de France, het hoofddoel van Roglic dit jaar, begint op 29 augustus.

Na een hoogtestage in juli zal hij zich in de Franse rittenkoersen Tour de l’Ain en de Dauphiné voorbereiden op de Tour.

Bron: nos.nl