Willem II benadert bekerfinale volgens de ‘Ajax-filosofie’

0
369

Volgens Joris Mathijsen komt de bekerfinale tegen Ajax precies op het juiste moment voor Willem II. De technisch directeur van de Tilburgse club wil het seizoen met iets tastbaars afsluiten.

“Het is een voordeel”, zegt Mathijsen over het moment waarop Willem II de strijd mag aanbinden met Ajax. Zondag treft zijn club de lijstaanvoerder van de eredivisie, die als torenhoge favoriet wordt gezien. “Het gaat in ieder geval meespelen dat ze de bekerfinale tussen twee halve finales van de Champions League in hebben.”

“Het is ontzettend knap om nog op drie fronten actief te zijn”, prijst Mathijsen de Amsterdammers, die dinsdag een grote stap zetten richting de Europese finale door met 1-0 te winnen bij Tottenham Hotspur. “Alhoewel Ajax graag alles wil winnen, dat heeft zeker invloed.”

Zelf won Mathijsen in zijn carrière nooit een hoofdprijs. Voor hem is het seizoen ook pas geslaagd als Willem II aan het eind van de rit iets tastbaars in handen heeft.

‘Een goede filosofie’

Een kleine drie jaar is hij inmiddels werkzaam als technisch directeur bij Willem II, de club waar hij als speler doorbrak. Voor de komende jaren heeft zich ten doel gesteld van de Tilburgse club een stabiele factor in het linkerrijtje van de eredivisie te maken. De recente successen en vele transfers maken het er niet rustiger op voor Mathijsen.

Ook spiegelt hij zich aan Ajax, dat ondanks de financiële achterstand op topclubs uit Duitsland, Spanje en Engeland – waar clubs veel grotere bedragen uit televisierechten incasseren – erin slaagt te concurreren met de elite in de Champions League. “Met een goede filosofie kun je heel wat bereiken”, stelt Mathijsen. “Compliment aan Ajax.”

Op nationaal niveau wil Willem II hetzelfde. Zo had Mathijsen een groot aandeel in de komst van revelatie Alexander Isak naar Tilburg. “Die stond al anderhalf jaar bovenaan ons lijstje.”

Naast het aantrekken van de Zweedse sensatie, goed voor dertien doelpunten in vijftien duels, wist Mathijsen ook de Grieken Marios Vrousai en Vangelis Pavlidis te huren. Laatstgenoemde is inmiddels definitief vastgelegd en ook op Vrousai hebben de Brabanders een optie tot koop.

Met de miljoenen uit de verkoop van Fran Sol en Frenkie de Jong nog in kas, hebben de Tilburgers een gezonde basis om de komende jaren structureel een stapje omhoog te zetten. Ook de uitbreiding en modernisering van het huidige stadion speelt daarbij een cruciale rol.

Mathijsen wil echter niet te ver vooruitkijken. “Ik heb als speler ook alleen maar van wedstrijd naar wedstrijd geleefd. Ik heb nooit gedacht aan een volgende stap. Als je dat wil, moet je namelijk nu alles eruit halen bij je club. Zo sta ik er als technisch directeur ook in.”

Zondag dus Ajax. En ook al wint Willem II die finale niet, dan zijn de play-offs om Europees voetbal nog binnen handbereik. Mooi meegenomen, maar zo ver hoeft het volgens Mathijsen niet te komen. “We hebben een aantal voorbeelden gezien in het verleden waarbij een absolute favoriet toch die bekerfinale verliest.”

Bron: nos.nl