Wit-Russen eerste horde op weg naar EK; dit is Oranjes tegenstander

0
308

Na het succes in de Nations League met sensationele wedstrijden tegen de laatste twee wereldkampioenen begint voor het Nederlands elftal vanavond de kwalificatiereeks voor het EK van 2020.

Waar de Nations League vooral een vangnet is richting het EK, is de kwalificatiereeks die vandaag begint de hoofdroute. Eindigt Nederland bij de eerste twee in de groep, dan is het EK bereikt. Wit-Rusland is vanavond de eerste tegenstander. Maar wat weten we daar eigenlijk van?

Oranje treft in Wit-Rusland een mede-groepswinnaar uit de Nations League, terwijl de andere drie tegenstanders die de ploeg van Koeman treft (Duitsland, Estland, Noord-Ierland) allemaal degradeerden uit hun divisie.

De aanvalslinie van Nederland is gewaarschuwd: Wit-Rusland kreeg in de laatste zes duels geen enkel tegendoelpunt. Het werd met vlag en wimpel groepswinnaar in divisie D, al was de tegenstand niet bijzonder indrukwekkend met Luxemburg, San Marino en Moldavië.

Oude bekende

Op de lijst met 23 spelers is het even zoeken naar bekende namen. Eigenlijk is er maar één speler die bij de voetballiefhebber een belletje doet rinkelen: Alexander Hleb, inmiddels 37 jaar en de oudste speler van de selectie.

Met Arsenal verloor Hleb in 2006 de Champions League-finale van zijn latere werkgever FC Barcelona. Na Barça speelde hij voor Stuttgart en Wolfsburg en kwam hij in verschillende Oost-Europese competities terecht. Afgelopen seizoen speelde hij bij BATE Borisov, waarmee hij de Wit-Russische titel pakte.

Vysjejsjaja Liga

Hleb en maar liefst veertien andere spelers uit de selectie komen uit in de Wit-Russische competitie, de Vysjejsjaja Liga, die over anderhalve week weer begint. Vanwege de strenge winter duurt een seizoen in Wit-Rusland van maart tot november.

De gevaarlijkste aanvaller van de nationale ploeg is Stanislav Dragun, middenvelder van BATE Borisov. Hij was goed voor vijf van de tien doelpunten in de Nations League. Anton Saroka, die vorig seizoen nog in de Belgische competitie bij Lokeren speelde, wist drie keer te scoren. Hij staat tegenwoordig ook onder contract bij BATE Borisov.

De andere doelpunten van Wit-Rusland in de Nations League werden gemaakt door Igor Stasevich (eveneens BATE Borisov) en Yuri Kovalev van Shakhtjor Soligorsk, ook een club uit Wit-Rusland.

Dertien jaar op rij de beste

BATE Borisov is heer en meester in de Wit-Russische voetbalcompetitie die ook niet uitblinkt in onvoorspelbaarheid, al zal BATE daar niet mee zitten. De club won de afgelopen dertien seizoenen elk jaar de titel.

Daarmee is de club op weg naar een record. Slechts twee Europese clubs wisten ooit een langere serie te maken. Skonto Riga (Letland) en Lincoln (Gibraltar) pakten de titel veertien jaar achter elkaar.

Het wereldrecord is in handen van Tafea FC, topclub op het eiland Vanuatu, 2.000 kilometer ten oosten van Australië. Tussen 1994 en 2009 werd Tafea vijftien keer kampioen op het eiland in Oceanië.

Terug naar het nationale elftal van Wit-Rusland. Het land staat weliswaar 78ste op de FIFA-wereldranglijst, tussen Oeganda en Canada, maar hield de latere wereldkampioen Frankrijk in 2016 nog op 0-0.

Van de acht interlands van Oranje met de Wit-Russen gingen er twee verloren. In 1995 ging het mis in Minsk, waarna Oranje zich dankzij een misstap van Tsjechië alsnog plaatste voor het EK van 1996.

Ruim tien jaar later (november 2007) verloor het Nederlands elftal opnieuw in Minsk, nadat het zich al had gekwalificeerd voor het EK van 2008.

In de (mislukte) kwalificatiereeks voor het WK van 2018 trof Oranje ook Wit-Rusland. Beide ontmoetingen werden gewonnen. In De Kuip zegevierde Oranje met 4-1, in Borisov werd het 3-1 voor Nederland.

Een EK of WK voetbal bereikte Wit-Rusland nog nooit. En als het aan Oranje ligt, blijft dat voorlopig ook zo.

Bron: nos.nl