WK-primeur gemengde ploegentijdrit: vijf vragen over het wieleronderdeel

0
252

Vandaag worden de WK wielrennen afgetrapt met een relatief nieuw onderdeel: de gemengde ploegentijdrit. Een nieuwigheid waarover nog niet iedereen enthousiast is en waarbij Nederland alle kans maakt op de wereldtitel.

Vijf vragen over het eerste onderdeel op de wereldtitelstrijd in Yorkshire.

Wat is de gemengde ploegentijdrit, of mixed relay? Elf landen doen mee aan de eerste editie van de mixed relay op de wereldkampioenschappen. In elke ploeg zitten drie mannen en drie vrouwen.

Van elk land starten eerst de drie mannen en als de tweede man de finishlijn passeert, starten de drie vrouwen. Als ook de vrouwen hun rondje van veertien kilometer hebben afgelegd, stopt de tijd. Het land met de snelste tijd pakt de wereldtitel.

Is iedereen enthousiast over het onderdeel? Nee, het moet nog wat zieltjes winnen. Dat bleek vorig jaar al toen de internationale wielerunie UCI het nieuwe WK-onderdeel aankondigde en aan de vooravond van de titelstrijd in Yorkshire is de scepsis niet afgenomen.

Manager Patrick Lefevre van Deceuninck-Quickstep liet zich afgelopen vrijdag nog kritisch uit over het nieuwe onderdeel. “Wat ga je zien? Nederland zal zondag winnen met vijf minuten voorsprong. Dat machtsverschil is veel te groot”, zei de Belg tegen Het Nieuwsblad.

Lefevere vindt het dan ook niets dat de gemengde ploegentijdrit de tijdrit voor traditionele merkenteams heeft vervangen. Dat onderdeel stond de afgelopen zeven jaar op het programma bij de WK en werd vier keer door zijn ploeg gewonnen.

Is Nederland inderdaad torenhoog favoriet? Ja, want Oranje is de kersverse Europees kampioen op het nieuwe onderdeel. Vorige maand reed Nederland bij de Europese titelstrijd in Alkmaar soeverein naar het goud.

Bekijk hier hoe Nederland in eigen land goud won:

Bijna iedereen verwacht dat de Nederlandse mannen en vrouwen er ook tijdens de WK met de titel vandoor zullen gaan.

Wie komen er namens Oranje in actie? Op het parcours in Yorkshire komen eerst Koen Bouwman, Bauke Mollema en Jos van Emden in actie. Wanneer zij gefinisht zijn, vertrekken Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters voor hun deel van de ploegentijdrit.

Daarmee is de selectie ten opzichte van de EK wielrennen op twee plekken gewijzigd. Van Emden vervangt Ramon Sinkeldam en Lucinda Brand komt in plaats van Floortje Mackaij uit voor Oranje.

Is de gemengde ploegentijdrit ook te zien? Ja, de gemengde ploegentijdrit is live bij de NOS te zien, net zoals alle andere onderdelen op de WK wielrennen in Yorkshire. De uitzending van de mixed relay begint zondag om 14.10 uur en is te volgen op NOS.nl en in de NOS-app.

Tijdens elk onderdeel zijn er ook live-flitsen te horen op NPO Radio 1. De wegwedstrijden, volgende week zaterdag en zondag, zijn vanuit de start ook te volgen via een liveblog op NOS.nl.

Bron: nos.nl