Ziyechs spel van uitersten: meeste balverlies, meeste kansen

0
300

Dat Hakim Ziyech al een aantal jaar een van de beste spelers van de eredivisie is, wordt door vrijwel niemand betwijfeld. Regelmatig blinkt de spelmaker van Ajax uit met mooie goals, assists en acties. Maar als het even minder loopt, klinkt vaak dezelfde kritiek.

Ziyech is te slordig en lijdt te veel balverlies, wordt er dan gezegd. Maar klopt dit ook? Wat zeggen de cijfers?

Meeste balverlies in eredivisie

Uit statistieken van OPTA Sports blijkt dat Ziyech in de afgelopen vijf volledige seizoenen van de eredivisie steeds de speler was met het meeste balverlies. Vorig seizoen verspeelde hij de bal in totaal 826 keer. Dat komt neer op een gemiddelde van 30,8 keer per negentig minuten.

Dat is fors hoger dan de nummer twee en drie op de lijst. Steven Berghuis (Feyenoord) en Dennis Johnsen (sc Heerenveen) leverden in 2018/2019 gemiddeld 23,9 en 23,6 keer per wedstrijd de bal in.

Omgerekend naar zijn gemiddeld aantal balcontacten gaf Ziyech vorig seizoen 3,35 van de tien ballen aan de tegenstander. Berghuis deed het wat dat betreft ‘beter’ met een verlies van 2,8 van de tien ballen. Johnsen raakte dan weer bijna 4,1 van de tien ballen kwijt.

Ook in de eerste drie wedstrijden van het huidige eredivisieseizoen eindigt balbezit van Ajax regelmatig bij Ziyech. De Marokkaans international leverde het speeltuig deze jaargang in totaal al 81 keer in. Dat is gemiddeld 33,4 keer per negentig minuten.

In vier van de zes officiële wedstrijden die Ajax tot dusver speelde, was Ziyech de Ajacied met (veruit) het meeste balverlies. Zo ook in de eredivisieduels met Vitesse en VVV-Venlo, waarin hij maar 69 en 59 minuten meedeed.

Als we opnieuw het aantal balcontacten per wedstrijd in ogenschouw nemen, heeft Ziyech zich in de eerste weken van dit seizoen wel iets verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Hij verloor tot op heden gemiddeld drie van de tien ballen.

Niet bij de Europese top

De cijfers van Ziyech worden ook in het buitenland gezien. Ze spelen wellicht een rol bij het feit dat hij nog geen transfer maakte naar een Europese topclub. Ook in vergelijking met spelers in de grootste competities grossiert Ziyech in balverlies.

Vorig seizoen waren Cote (Eibar) en Ben Chilwell (Leicester City) de minst balvaste spelers van de Spaanse Primera División en de Engelse Premier League.

Toch kwamen zij met hun gemiddelde hoeveelheid balverlies per negentig minuten (respectievelijk 25,2 en 23,4 keer) niet in de buurt bij Ziyechs gemiddelde van 30,8.

Grote hoeveelheid kansen

Als tegenargument voor het vele balverlies van Ziyech wordt vaak aangedragen dat hij, juist door het risico in zijn spel, voor Ajax veel gevaar sticht. Dat is absoluut waar.

Ziyech is zelfs sinds zijn debuut in Amsterdam (september 2016) de speler met in totaal de meeste gecreëerde kansen, meeste schoten, meeste voorzetten en meeste dribbels in de eredivisie.

Vorig seizoen stond hij aan de basis van gemiddeld vier kansen per negentig minuten, het hoogste aantal in de Nederlandse competitie. Ziyech liet daarmee toenmalig Vitesse-speler Martin Ødegaard (3,8) en Steven Berghuis (3,7) achter zich.

Beter dan Messi en Memphis

Ook internationaal gooit Ziyech met vier kansen per duel hoge ogen. Vergeleken met de spelers die in de grote voetballanden (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk) de meeste kansen creëerden, heeft de Ajacied het hoogste gemiddelde.

Zo wist Lionel Messi vorig jaar per wedstrijd ‘slechts’ 3,1 kansen voor FC Barcelona in te leiden en kwam Memphis Depay namens Olympique Lyon tot het voorbereiden van 3,7 mogelijkheden.

Aan de andere kant valt Ziyech, vergeleken met dezelfde spelers, qua balverlies opnieuw uit de toon. Van het vijftal spelers uit de topcompetities kwam niemand in de buurt bij zijn gemiddelde van 30,8 keer balverlies per wedstrijd.

Zo verspeelde Messi de bal vorig seizoen elke negentig minuten gemiddeld 22,4 keer. Memphis deed dat 19,6 maal. En Leicester City-middenvelder James Maddison raakte het balbezit gemiddeld maar 15,7 keer kwijt.

Zeldzaam

Ziyech blinkt dus, zowel in Nederland als in vergelijking met spelers in het buitenland, uit in balverlies. Het is zeldzaam dat een dusdanig bepalende speler de bal zo vaak verspeelt.

Maar de onverstoorbare Ziyech kennende, zal hij veel risico blijven nemen. Dat heeft hem mede gemaakt tot een van de beste spelers van de eredivisie.

Bron: nos.nl