Zuid-Afrikaanse rangers geschorst na breken arm wielrenner

0
136

In Zuid-Afrika is ophef ontstaan na het incident waarbij wielrenner Nicholas Dlamini eerder deze week zijn linkerarm brak. Tijdens een trainingsronde in het Nationaal Park Tafelberg in Kaapstad werd de renner hardhandig aangehouden door enkele rangers omdat hij geen geldig toegangsbewijs zou hebben.

Nadat er van het incident een video op Twitter was verschenen, was de verontwaardiging groot. Op de beelden is te zien hoe Dlamini tegen een auto wordt aangedrukt waarna een van de parkbewakers zijn linkerarm hardhandig draait.

Kijk hieronder naar de beelden van de aanhouding. Let op, het gaat er heftig aan toe:

Na de arrestatie bleek de bovenarm van Dlamini gebroken en moest hij worden geopereerd. De minister van Milieu, Bosbouw en Visserij, Barbara Creecy, heeft de 24-jarige renner in het ziekenhuis bezocht en is inmiddels een onderzoek gestart naar het incident.

Daarnaast heeft Creecy het Nationaal Park opgedragen de bewakers te schorsen. Dat is gebeurd, de vijf betrokken rangers zijn voorlopig op non-actief gesteld.

Renner Dlamini krijgt veel steun op sociale media. Onder anderen Chris Froome staat te kijken van het incident, maar misschien nog wel meer van de verklaring van het park. In het eerste officiële persbericht wordt namelijk gesteld dat Dlamini ‘zichzelf heeft verwond tijdens het incident’.

In een latere verklaring heeft het Nationaal Park wel laten weten de gang van zaken te betreuren.

Dlamini is sinds 2016 professioneel wielrenner en rijdt momenteel voor NTT Pro Cycling (voorheen Dimension Data). Hij reed dit jaar voor het eerst de Ronde van Spanje en heeft zijn zinnen gezet op de Olympische Spelen in Tokio.

NTT Pro Cycling laat in een verklaring weten dat er een flinke streep is gezet door de voorbereiding van Dlamini’s seizoen. Ook veroordeelt de ploeg het geweld dat is gebruikt en eist het publiekelijk excuses van het Nationaal Park, evenals disciplinaire maatregelen tegen de rangers.

Bron: nos.nl