Zware blessure BMX’er Van Gendt: ‘Grote uitdaging om Spelen te halen’

0
73

Twan van Gendt, de regerend wereldkampioen BMX, heeft vlak voor het begin van het seizoen een zware handblessure opgelopen tijdens een training. De verwachting is dat Van Gendt acht tot twaalf weken buitenspel staat.

Tijdens de laatste krachttraining voor de eerste wereldbekers schoot een botje in de hand van Van Gendt uit de kom toen hij bezig was met een gewicht van 150 kilo. Daarbij scheurden drie banden af.

De 27-jarige Van Gendt was zich op het BMX-seizoen aan het voorbereiden in Australië, waar op 1 en 2 februari het eerste wereldbekerweekeinde op de agenda staat. Ook het tweede wereldbekerweekeinde in Australië, een week later, moet hij laten schieten. Van Gendt verblijft nog in Australië en is daar geopereerd.

‘Schroeven en draden in mijn hand’

De wereldbekers zijn belangrijk voor plaatsing voor de Olympische Spelen. Nederland mag, zoals het er nu voorstaat, drie BMX’ers afvaardigen naar Tokio. Van Gendt staat tweede op de Nederlandse ranglijst, achter Niek Kimmann.

“Ze hebben wat schroeven en draden in mijn hand gezet om alles op z’n plek te houden”, reageert Van Gendt. “Die moeten er acht tot twaalf weken in blijven. In de tussentijd kan en mag ik geen kracht zetten met mijn hand. Als die draden afbreken, is het gedaan met Tokio.”

“Waarom ik hier geopereerd ben? Ik moet anders eerst terugvliegen naar Nederland en aangezien elke dag van belang is met deze blessure, moest alles zo snel mogelijk gebeuren.”

Van Gendt blijft voorlopig aan de oostelijke Gold Coast van Australië, waar hij omgeven is door ploeggenoten die hem kunnen helpen. “Warm weer is beter voor deze blessure. Bovendien woon ik in Nederland op mezelf. En de eerste weken zijn het lastigst omdat je echt niks kan met de hand. Dan is het fijn om hier mensen om mij heen te hebben.”

‘Zeer frustrerend’

“Na acht weken gaan ze de pinnen en de schroeven eruit halen. Ze kunnen niet eerder zien hoe de banden genezen zijn. Dat maakt het ingewikkeld. Je kunt het niet op de voet volgen. Als het na acht weken eruit kan en mag, is het nog steeds de vraag: zit het wel vast genoeg? Het is lastig. Ik voel me superfit, maar doordat ik mijn hand niet kan bewegen, kan ik niks. En dat is zeer frustrerend.”

Van Gendt hoopt op deelname aan het wereldbekertoernooi in Manchester op 18 en 19 april. Mocht dat te vroeg komen, heeft hij het WK op 30 en 31 mei nog achter de hand als laatste kwalificatiemoment. “De Spelen halen is nooit makkelijk. Het wordt er zeker niet makkelijker van. De uitdaging die er stond, is nog iets groter geworden. Maar ze zijn nog zeker niet van mij af. Ik weet zeker dat ik er heel sterk uit ga komen. En ook wel op tijd.”

Vorig jaar werd Van Gendt voor het eerst wereldkampioen, bij de WK BMX in Zolder. Bij de Olympische Spelen in Londen (2012) eindigde hij als vijfde en in Rio (2016) strandde hij in de halve finales. Beide Spelen gingen voor Van Gendt niet voorspoedig. Of hij was in de aanloop ernaar geblesseerd of hij kwam in actie met een kwetsuur. “Deze keer had het scheepsrecht moeten zijn, maar het wordt lastig zo.”

Bron: nos.nl